Treceți la conținutul principal

FCSB este sau nu este Steaua?

Fiindca o postare banala de pe pagina personala de facebook pe tema identitatii echipei patronate de Gigi Becali a provocat ceva dispute si foarte multe nelamuriri am sa fiu putin mai detaliat in randurile ce urmeaza.

Se prezuma ca Gigi Becali a fost de buna credinta in momentul in care a preluat clubul de fotbal de la asociatia prezidata de Viorel Paunescu. De la aceasta tranzactie in aceasta speta rezulta ca Gigi Becali este tert dobanditor.

Mai departe avem o actiune in revendicare a propietarului de drept, in speta Ministerul Apararii Nationale. Avand in vedere ca asociatia mai sus pomenita a avut doar drept de posesie (atentie nu propietate) orice act de vanzare cumparare (spre exemplu) intre Gigi si Viorel Paunescu este nul de drept. Mai simplu, asociatia a cedat ceva cu titlu gratuit sau nu, ceva ce nu avea dreptul sa cedeze. In concluzie orice act fluturat de Gigi Becali in fata camerelor de luat vederi in legatura cu aceasta speta este nul de drept. In situatii de acest gen instanta este obligata sa anuleze din oficiu acest gen de tranzactii.

Prin aburd daca as fi judecat speta, nu as fi trecut (''trecut'' este un termen fortat. aici in aceasta speta nu era decat de constatat o stare de fapt) doar marca si palmaresul in patrimoniul ministerului. As fi trecut atat locul din Liga 1 cat si lotul de jucatori, insa fie as fi obligat ministerul sa-i achite lui Gigi sumele de transfer cheltuite pentru formarea lotului actual (aici as fi incercat o ecuatie financiara dintre lotul actual si cel preluat de Gigi) fie i-as fi oferit lui Gigi o anumita perioada de timp incat sa-si poata vinde jucatorii (in limbaj de drept sa-si culeaga fructele).


Pentru asi recupera paguba in cea ce priveste locul din Liga 1 (drepturi tv, cupele europene, vanzari de bilete etc) Gigi nu avea decat sa-l apeleze in instanta pentru daune pe Viorel Paunescu.
Daca Gigi a fost de rea credinta (cea ce banuiesc eu) si a transferat activele asociatiei pe o societate comerciala nou-infintata atunci este grav. Ar cam fi furat din patrimoniul statului si atunci ar trebui sa se lase cu putina inchisoare.

Pentru a fi propietar cu acte in regula la Steaua, Gigi Becali ar fi avut nevoie de o Hotarare de Guvern urmata de o licitatie publica pe care sa o castige. Steaua face parte din patrimoniul national.
Marea problema nu este daca FCSB este Steaua sau nu. Suporterii au dreptul sa aleaga, pana la urma la scara mai mare Inter isi trage seva din AC Milan, FC Torino din Juventus si exemplele cred ca pot continua. Problema se va ridica in momentul in care juristii CSA-ului va apela in instanta FRF si LPF pentru repunerea in drepturi. La finalul acestui teoretic proces FRF si LPF vor fi obligate sa le ofere celor de la CSA un loc in Liga 1.

Ce va face Ministerul Apararii Nationale cu locul din Liga 1? Exact ce au facut si in 1998. Pot infinta o asociatie non-profit si pot activa in Liga 1.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

SSC Napoli in mandatul lui Rafael Benitez

La plecarea de pe ”San Paolo”, Walter Mazzarri lasa in urma o formatie cu o prestatie remarcabila in UEFA Champions League, eliminand Manchester City in faza grupelor si invingand Chelsea Londra in optimi pe teren propriu, urmand sa piarda dramatic in prelungiri accesul in faza sferturilor de finala la Londra. Pe plan intern Mazzarri castigase o finala de cupa in fata fortei dominante, Juventus Torino iar din postura de vicecampioana Napoli la vremea respectiva lasa senzatia ca se poate lua la tranta de la egal la egal cu mecanismul perfect construit de Antonio Conte la Torino. In cele patru sezoane petrecute la Napoli, Mazzarri a reusit sa aduca din nou echipa in elita fotbalului european.

Dupa virgula pusa dupa era Mazzarri si despartirea de Edinson Cavani, presedintele Aurelio De Laurentiis a reusit o lovitura de imagine instalandu-l pe banca pe spaniolul Rafael Benitez. Un antrenor cu cota, fost castigator de UEFA Champions League cu FC Liverpool, detinatorul la zi al trofeului Eu…

Perlele lui Laszlo Boloni

Cariera lui Laszlo Boloni in antrenorat a inceput in Ligue 2 la Nancy, echipa pe care avea sa o promoveze pe prima scena a fotbalului francez. Dupa ucenicia petrecuta la Nancy, numele antrenorului Boloni se contureaza odata cu preluarea echipei nationale. O echipa nationala venita dupa cel mai reusit campionat european din istorie (sferturi de finala) si odata cu retragerea lui Gica Hagi din iarba, obligata sa faca schimbul de generatii. A fost o perioada scurta insa suficienta pentru a intra in atentia portughezilor de la Sporting Lisabona.

Ce a ramas in urma lui Boloni? In primul rand un nucleu tanar de jucatori (Lobont, Contra, Radoi, Codrea, Pancu, M.Niculae, etc) pe care Federatia Romana de Fotbal, dominata la vremea respectiva de anumite interese stiute sau nestiute, nu a reusit sa o gestioneze. De la revolutie incoace, Boloni a fost singurul selectioner care a avut o viziune spre viitor si a avut coloana vertebrala suficient de tare sa nu se indoaie datorita presiunilor. Refren…